Om man vill köpa en fastighet i Sverige finns det faktiskt en hel del ställen att leta på. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla annonsörer inte är så seriösa och det är heller inte alltid besiktningar med mera har gjorts på rätt sätt. När man söker efter en fastighet på annons är det därför mycket viktigt att själv kontrollera att allt stämmer innan man bestämmer sig och skriver på köpekontraktet.

Online finns det en hel sajter där företag, mäklare och privatpersoner kan lägga ut hus, lägenheter och andra fastigheter till försäljning. Ofta förekommer det att fastigheterna här inte är besiktigade alls, utan det är helt enkelt som så att köparen själv får besiktiga eller köpa fastigheten i befintligt skick. Detta innebär att köparen inte kan komma och klaga på eventuella fel och brister i efterhand. I dessa situationer kan en köpare helt enkelt inte kräva att säljaren av fastigheten ska stå för eventuella kostnader som uppkommer i samband med att eventuella fel repareras. Undantaget är ofta om det är en mäklare som lagt ut huset till salu. Då kan huset eller fastigheten ofta vara besiktigad och inflyttningsklar.

Det finns många mäklare i Sverige som har egna hemsidor där de lägger ut fastigheter till salu och i samband med detta sätts ofta anslag också upp i skyltfönstren på mäklarens kontor. Om man vill ha en fastighet som är besiktigad och om man vill att affären ska gå rätt till bör man leta här. Då kan hela köpeprocessen ske hos bank eller liknande och då vet man att pengar med mera hamnar hos rätt person. Samtidigt kan man också ta reda på om skulder finns i fastigheten.

Om man har en dagstidning kan man många gånger också finna annonser om fastigheter till salu i dessa. Här fungerar det lite som på sajter online. Det gäller alltså att man som köpare verkligen kontrollerar att fastigheten är i det skick som framhålls av säljaren. Om denne inte vill besiktiga fastigheten, eller om något börjar krångla när man begär att en elektriker eller rörläggare ska gå igenom installationerna i huset kan det vara läge att fortsätta leta någon annanstans.

Om man inte är rädd för att renovera en del kan det också vara en bra idé att undersöka om Kronofogden har några hus till salu i närheten av där man vill bo. Dessa hus kan ofta vara något eller mycket eftersatta och inte sällan finns det skräp med mera att göra sig av med som bara står i trädgården eller inne i huset. Dock kostar dessa fastigheter sällan många tusenlappar och fördelen är att man kan köpa något billigt och sedan lägga de resterande pengarna på att renovera fastigheten så att den blir precis så som man vill ha den. Under dessa visningar är det ofta särskilt viktigt att man har med sig en besiktningsman som kan hjälpa till med en ungefärlig värdering. På så sätt vet man hur mycket man behöver renovera för, och därmed också hur pass mycket man kan lägga som maxbud.