Man kan inte komma ifrån att det finns flera fördelar med att äga sin fastighet själv, oavsett om det rör sig om en lokal, en lägenhet eller ett hus. Men trots alla dessa fördelar finns det också en del nackdelar med att äga fastigheter i Sverige.

Nackdelar med att äga företagslokal

De flesta företagslokaler är relativt stora och det är inte alltid man har behov av en jättestor lokal. De kostar dessutom en hel del att värma upp och att städa även om de inte används. Om lokalen ligger lite avsides kan det vara svårt att hyra ut delar av den till rätt pris och detta kan dessutom kräva att man måste göra ombyggnader i lokalen. Detta kostar en hel del pengar. Om man bara behöver en mindre lokal eller ett kontor kan det därför då vara klokt att istället hyra in sig någonstans.

Nackdelar med att äga en lägenhet

Det kan många gånger vara skönt att äga sin egen lägenhet eftersom det gör att man kan renovera med mera lite friare. Dock kostar en lägenhet ofta en del i inköp. När man köper en lägenhet ligger den ofta i hus med flera andra boenden vilket gör att man ofta kan störas av andra och dessutom kan man fortfarande vara tvungen att dela tvättstuga med flera andra boenden. Man är med andra ord fortfarande beroende av viss anpassning efter andra. Trots att man har betalat dyrt för att få bo i sin lägenhet är det inte säkert att man kan tvätta när man vill. Om man har en balkong kan man inte heller grilla som man vill eller dekorera som man vill eftersom att man ständigt måste ta hänsyn till sina grannar som bor intill. En annan nackdel är att husdjur ofta är helt förbjudna i de hus där man kan köpa egna lägenheter.

Nackdelar med att äga villa

Att äga sin egen villa är ofta mycket rogivande eftersom att man inte behöver tänka på att anpassa sig till andras tycke. Dock krävs det en hel del av villaägaren, både fysiskt och ekonomiskt. Det kan många gånger vara jobbigare än man tror att äga en villa och detta bör man tänka över i god tid innan köpet. Kanske kan man hyra villan ett tag först och se hur det fungerar? Trots friheten finns det alltså en del nackdelar även med att köpa och äga en villa.

För det första måste både tomten och huset hållas i bra skick och ofta är dessa delar större än om man hyr en lägenhet eller liknande. Det gör att underhållet både kräver mer tid och pengar. Dessutom krävs långt mycket mer kunskap. Om något går sönder i villan kan man heller inte ringa till sin hyresvärd och få saken utbytt. Om kylen går sönder en lördagskväll måste man själv ersätta den, eller betala för att reparera den. Om inte pengar finns till detta kan man helt enkelt tvingas vara utan det som har gått sönder eller behöver repareras. Detta gör det också dyrare att bo i egen fastighet, jämfört med att hyra bostad.